Thursday, November 15, 2012

μεταφορά

1.   Αν το επίδικο ενός κλασικού πολέμου είναι η φυσική κατάκτηση εδαφών με απώτερο στόχο την ολοκληρωτική κατοχή μιας χώρας, την κατάληψη των κέντρων εξουσίας και των γραφειοκρατικών μηχανισμών της, σε έναν υποθετικό σημερινό πόλεμο ανάμεσα σε τεχνολογικά προηγμένα κράτη, αυτό το επίδικο θα έμοιαζε ξένο.
                                                                  *
2.   Αν σε έναν τέτοιο υποθετικό πόλεμο η άμεση κατάκτηση εδαφών έχει πάψει να είναι το επίδικο, το πεδίο των μαχών του δεν απαιτείται να έχει εδαφικά χαρακτηριστικά. Οι μάχες δεν χρειάζεται να διεξάγονται σε φυσικό έδαφος. 
Ένας τέτοιος πόλεμος θα ξεπερνούσε την ανάγκη να χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά που καταφέρουν άμεσα πλήγματα και ταυτόχρονες υλικές καταστροφές σε πράγματα και ανθρώπους. Θα αρκούσε τα πυρά να είναι εικονικά. Ο υποθετικός αυτός πόλεμος θα ήταν εικονικός.
                                                                  *
3.   Σε έναν εικονικό πόλεμο αυτό που μας βομβαρδίζει δεν είναι 'πραγματικοί' όλμοι και οβίδες. Αν υπάρχει κάτι που μας βομβαρδίζει, αυτό είναι κάτι εικονικό. Έχει τον χαρακτήρα της εικόνας.
Το πεδίο μάχης ενός πολέμου που χρησιμοποιεί ως όπλα εικόνες δεν μπορεί να έχει εδαφικό χαρακτήρα. Πεδίο της μάχης γίνονται οι αποδέκτες της εικόνας, οι άνθρωποι οι ίδιοι, το μυαλό τους.
                                                                  *
4.  Ο πόλεμος δεν είναι εικονικός επειδή απλά εξαπολύει επάνω στους ανθρώπους εικόνες, και πληροφορίες που βασίζονται σε εικόνες. Κατά κύριο λόγο, ο πόλεμος αυτός έχει χαρακτήρα εικονικό επειδή διεξάγεται στο πεδίο της εικόνας που έχουμε για τη ζωή και τον κόσμο, σε επίπεδο παράστασης και κοσμοεικόνας.
                                                                  *
5.  Ο εικονικός πόλεμος διεξάγεται στο πεδίο των εντυπώσεων και της κοσμοαντίληψης, ανάμεσα στους φόβους, τις ελπίδες και τις επιδιώξεις των ανθρώπων. Είναι που σκεφτόμαστε ήδη και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με βάση την εικόνα, ο λόγος που μπορεί ένας πόλεμος να χρησιμοποιεί ως όπλα μόνο εικόνες.
                                                                  *
6.    Όμως το εικονικό, όπως τόσο το φαντασιακό όσο και το ψυχολογικό, δεν είναι κάτι μη πραγματικό. Ένας εικονικός πόλεμος δεν είναι μια αθώα μεταφορά. Είναι η μεταφορά του πολέμου σε ένα άλλο επίπεδο. Ο εικονικός πόλεμος είναι πόλεμος πραγματικός. Μένει ίσως ακόμα να περάσει κι άλλο στην υλική του βάση, προκειμένου να συμβεί αυτό που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Η αποκάλυψη του πολέμου ως πόλεμο, ως αυτό-που-είναι.

1 comment:

Dieguixx said...

Bueno megali. La "Guerra Fria" entre EEUU y la URSS eran un poco asi como vós decís.